Top 10 potplanten voor buiten
in 2021

Wil jij jouw buitenruimte groener of kleurrijker maken met nieuwe potplanten voor buiten? Maar geen idee voor welke potplanten je moet gaan? Of welke buitenplanten het überhaupt in een pot kunnen overleven? Wij loodsen je met deze Top 10 potplanten voor buiten-gids je door alle vragen heen zodat jij met de mooiste potplanten voor buiten het nieuwe voorjaar tegemoet kunt gaan!

#Top 10 potplanten voor buiten

  1. Gipskruid (Gypsophila)
  2. Pluimspirea (Astibe Simplicifolia ‘sprite’)
  3. IJzerhard (Verbena bonariensis ‘Lollipop’)
  4. Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’) 
  5. Sneeuwbal (Viburnum tinus)
  6. Venushaar (Adiantum pedatum)
  7. Fijnstraal (Erigeron karvinskianus)
  8. Rotsheide (Pieris japonica ‘Valley Valentine’)
  9. Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides)
  10. Schuimbloem (Tiarella cordifolia ‘Spring Symphony’)

#1 Gipskruid (Gypsophila)

Gipskruid maakt onderdeel uit van de anjerfamilie en voelt zich net als andere familieleden het meeste thuis in droogvallende gebieden. Deze potplant voor buiten kenmerkt zich door de vele bloemen met kleine blaadjes, die zich als het ware uitspreiden als een sluier. Extra leuk: het Gipskruid wordt vaak gebruikt in bloemstukken!

Kenmerken: Gipskruid is een eenjarige plant dat in de maanden mei, juni, juli en augustus bloeit. De maximale groeihoogte is ongeveer 40 cm.
Standplaats: Deze plant kun je in een pot plaatsen met wat kalk gemengd door de potgrond. Zet de bloempot op een zonnige plaats.
Onderhoud: Gipskruid mag je regelmatig water geven, zodat de grond licht vochtig blijft.

top-10-potplanten-buiten-1

#2 Pluimspirea (Astibe simplicifolia ‘sprite’)

De Pluimspirea is in verschillende kleuren te vinden en zorgt met zijn opvallende pluimen voor een kleurrijke tuin. Omdat deze potplant voor buiten winterhard is, kun je het jaar erop opnieuw genieten van al zijn bloemenpracht.

Kenmerken: De Pluimspirea is een vaste plant die in de maanden augustus en september tot bloei komt. In het vroege voorjaar zijn de planten nog klein en daarna groeien ze door tot ongeveer 20 cm.
Standplaats: Op een halfschaduw plek in de border of in een pot.
Onderhoud: Het liefst staat deze potplant continu in een vochtige grond. Hoe zonniger en warmer het weer, hoe vochtiger de grond moet zijn!

#3 IJzerhard (Verbena bonaniensis ‘Lollipop’)

IJzerhard dankt zijn naam aan de geneeskrachtige eigenschappen en komt oorspronkelijk uit een (sub)tropisch klimaat in Amerika. De Lollipop bloeit met vrolijke rozetten van kleine bloemetjes bij elkaar en vermeerdert zich gemakkelijk uit zichzelf.

Kenmerken: Hoewel IJzerhard eigenlijk een tweejarige plant is, zie je hem toch vaak ieder jaar weer terug in de tuin. De normale bonaniensis kan flink groeien, maar het kleine soort ‘Lollipop’ bereikt een uiteindelijke groeihoogte van 60 cm in de zomer.
Standplaats: Zon, zon en nog eens zonnig!
Onderhoud: Deze potplant behoeft niet zoveel onderhoud: na het aanplanten regelmatig water geven, maar wanneer de plant al meerdere seizoenen meegaat dan alleen water geven bij extreme droogte.

top-10-potplanten-buiten-3

#4 Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’) 

De Pampenpoetsersgras is een ontzettend populair grassoort door de prachtige bloeiaren én prachtig in combinatie met de voorganger IJzerhard. De bloeiaren zijn heerlijk zacht en lijken op borstels die je kunt gebruiken om glazen schoon te maken.

Kenmerken: Deze potplant bloeit in de nazomer en breidt zich alleen in de breedte uit. Doordat de lampenpoetsersgras geen wortelstokken heeft, zal de plant niet zo snel gaan woekeren.
Standplaats: Op een halfschaduw/zonnige plek.
Onderhoud: Dit type gras heeft weinig tot geen verzorging nodig. Als de winterperiode er aankomt, kun je eventueel de pollen kort terug snoeien maar dat hoeft niet. Geef ‘m af en toe water en hij is tevreden.

top-10-potplanten-buiten-4

#5 Sneeuwbal (Viburnum tinus)

Hoewel de Vibunum tinus Sneeuwbal wordt genoemd, zijn er vele soorten die niet wit maar lichtroze tot zelfs donkerroze bloeien. Ook zijn er grote verschillen in bladverliezende als groenblijvende soorten. Deze heester behoort tot de grote familie van de Viburnum en is oorspronkelijk afkomstig uit het oosten van Azië.

Kenmerken: Over het algemeen verschijnen de witte tot roze bloemetjes al wel in januari en geuren ze licht nadat ze zijn opengegaan. Als de bestuiving in de zomer goed heeft plaatsgevonden, vormen zich na de bloei zwart/blauwe bessen. Deze heester is een echte vuller voor in de tuin: hij kan namelijk vrij veel plaats innemen.
Standplaats: Deze heesters groeien zowel goed in de zon als lichte schaduw en houden van een iets zure, humusrijke en voedzame bodem.
Onderhoud: In droge tijden mag je de Viburnum extra water geven. Snoeien is verder niet nodig, maar na de bloei kun je ‘m terugknippen om de vorm in stand te houden.

potplanten-voor-buiten-5

#6 Venushaar (Adiantum pedatum)

De varen zien we niet alleen binnenshuis, maar mag ook heerlijk buiten geplaatst worden. Het Venushaar is afkomstig uit het Noorden van Noord-Amerika en is fijner en teerder dan de andere varens. Hoewel deze potplant fragiel lijkt, groeit de varen in prachtige zachte lagen groen en kan hij wel tegen een stootje.

Kenmerken: Het Venushaar is een vaste plant en bestaat uit kleine, tere “waaiertjes” die zich in het voorjaar ontrollen tot een hoogte van 60 cm.
Standplaats: Zet de Adiantum pedatum in de halfschaduw tot volledig schaduwplaats.
Onderhoud: Nadat de plant is gepot veel water geven, maar als de plant er al meerdere seizoenen staat hoef je alleen nog water te geven bij hogere temperaturen.

#7 Fijnstraal (Erigeron karvinskianus)

De witte bloemetjes van deze rijkbloeiende Mexicaanse asterachtige plant blijven maar bloeien en verkleuren van wit naar roze. De Fijnstraal groeit breed spreidend en valt prachtig over een bloempot heen.

Kenmerken: In het vroege voorjaar is deze vaste plant nog klein, maar in hun bloeiperiode (juni, juli en augustus) groeien ze door tot 20-50 cm.
Standplaats: Deze fijne bloemetjes staan het liefst op een zonnige en voedselrijke plaats.
Onderhoud: Na het potten mag je de Fijnstraal regelmatig watergeven, de jaren erop alleen bij droogte.

top-10-potplanten-buiten-8

#8 Rotsheide (Pieris japonica ‘Valley Valentine’)

De prachtige Rotsheide is afkomstig uit China en Japan en hoort bij de heidefamilie. Met zijn prachtige roserode kleur geeft hij veel kleur aan de voorjaarstuin (soms in februari al!). De bloemknoppen die in oktober ontstaan zijn bruinrood van kleur.

Kenmerken: In het vroege voorjaar bloeit deze heester uit met rode scheuten, waarna hij langzaam groen kleurt. De plant houdt zijn blad in de winter, en krijgt tussen maart en mei witte bloemen die in trossen verpakt zitten.
Standplaats: De rotsheide kan het beste in de halfschaduw worden gezet.
Onderhoud: Omdat de Pieris traag bloeit, heeft hij ook weinig onderhoud nodig. Snoeien is nauwelijks nodig en van een beetje bemesting in het voorjaar wordt hij al heel gelukkig.

#9 Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides)

Ode aan de Toscaanse Jasmijn! Deze enthousiaste klimplant is afkomstig uit de bosgebieden van India en Japan en kenmerkt zich door zijn prachtige bloemen. De bloemen verspreiden namelijk een heerlijke geur en bloeien uitbundig en de hele zomer lang.

Kenmerken: Deze Toscaanse klimmer kan in zijn bloeiperiode (mei t/m september) maar liefst een lengte van 9 meter (!) bereiken. Mocht je dat wat overdreven vinden dan kun je deze klimplant in de lente, tijdens de volle groei, terugsnoeien.
Standplaats: Het liefst staat hij op een plek in de zon of halfschaduw.
Onderhoud: Hoewel de Toscaanse Jasmijn redelijk goed tegen droogte kan, kun je ‘m tijdens warme en droge periodes extra water geven. Wat betreft de bodem is hij niet moeilijk, als hij maar een goed doorlatende bodem heeft.

top-10-potplanten-buiten-9

#10 Schuimbloem (Tiarella cordifolia ‘Spring Symphony’)

De prachtige schuimbloem is afkomstig uit de vochtige bossen in Noord-Amerika en kenmerkt zich door zijn prachtige roze bloeikleur. Door zijn volle bladerdek vult deze makkelijke potplant de tuin mooi op zonder al te veel onderhoud breidt de Schuimbloem zich langzaam uit.

Kenmerken: Deze vaste plant groeit rijkelijk in de maanden april, mei en juni en bereikt met zijn hoge bloeiaren van witroze bloemen een hoogte van ongeveer 30 cm.
Standplaats: De Schuimbloem is een vaste plant die het zowel in de volle zon als in de volledige schaduw het goed doet, zolang de grond maar vochtig is.
Onderhoud: De plant mag tussen de gietbeurten door wat droger aanvoelen, maar geef ‘m wel minimaal 1 keer in de week water.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.