Een verticale kruidentuin maken?
5 voorbeelden

Groene vingers en zin om jouw eigen verticale kruidentuin te maken? Heerlijk creatief moeder natuur aan de slag? Met weinig buitenruimte kun je namelijk net zo goed een groene oase van kruiden creëren. Deze 5 verticale kruidentuinen bewijzen dat namelijk maar al te graag!

Verticale kruidentuin zelf maken?

Hoewel je natuurlijk ontzettend veel verticale kruidentuin-systemen tegenwoordig tegen komt, is het net zo leuk om zelf creatief aan de slag te gaan. De verticale kruidentuin is ideaal als je dol bent op het kweken van eigen kruiden, maar niet veel ruimte hebt. Of je nou een mini-tuintje hebt, een balkon of een klein terras: plaats voor een hangende kruidentuin is er altijd. De verticale kruidentuin heeft weinig ruimte nodig, maar levert wel veel op: een gezellige sfeermaker en geeft een heerlijke oogst voor de lekkerste salades, sausen en soepen. Dat worden heerlijke smaakvolle zomeravonden aan de buitentafel! Benieuwd naar de verschillende manieren van verticaal tuinieren, zodat jij het komende seizoen het zelf kunt proberen? Wij hebben 5 verticale kruidentuinen voor jou op een rijtje gezet en geven jou de tools-list en het stappenpan z

#1 Verticale kruidenladder

Laten we makkelijk beginnen: de ladder als verticale kruidentuin. Heb je nog ergens een oude ladder staan? Of kun je er misschien ergens goedkoop op de kop tikken? Met een houten ladder maak je namelijk heel eenvoudig een prachtige verticale tuin. Het is gemakkelijk te maken en een ideale plaats voor jouw kruidenplantjes. Van heerlijk slordig tot flink geordend: jij kunt jouw verticale kruidenladder natuurlijk naar eigen smaak inrichten. Of voor de creatievelingen onder ons: maak de ladder zelf! Hieronder lees je alles over het maken van een eigen ladder en het inrichten van jouw verticale kruidenladder.

#2 Verticale kruidenpallet

Mocht je nou een stap verder willen gaan: een verticale tuin in een pallet is tegenwoordig zeer populair! In principe kun je hier alle plantjes en zaadjes kwijt die je wilt, maar moet je wel plantjes met echt diepe wortels vermijden. In principe zijn alle pallets geschikt, maar advies is wel om voor een pallet met ruime openingen te gaan. Mocht je na het onderstaande stappenplan klaar zijn, laat de pallet dan nog even twee weken horizontaal liggen voordat je ‘m gaat neer zetten of hangen. Op die manier kunnen de jonge plantjes zich namelijk goed wortelen. Daarnaast moet je rekening houden met de plek waar je de verticale kruidenpallet gaat zetten of hangen. Is het een plaats met voldoende zon en beschermd tegen de wind?

#3 Hangende kruiden in blik

Benvenuta italia! Deze verticale tuinen bestaan uit een aantal oude tinnen blikken waarin kruiden worden geplant. Oude blikken van bijvoorbeeld tomatenstolp, soep of … Simpel, mediterraans en ook nog eens goed voor het milieu! Dit hangende kruidenpottensysteen is heel eenvoudig te bouwen en maakt gebruik van recycling. De rek of de planken kun je namelijk voor een prikkie in een bouwmarkt halen en de potten zijn blikken waar de etiketten van af geweekt zijn. Ook leuk: je kunt de tinnen blikken ook van verf of stof voorzien!

#4 Hangend kruidenrek

Het hangende kruidenrek: je kunt ‘m kopen maar ook maken! Het hangende kruidenrek bestaat uit een set planken (afhankelijk van hoe groot je ‘m wilt) waarin ronde gaten zijn geboord. Ronde gaten waarin kleine bloempotjes passen. Het hangende kruidenrek vergt misschien wel wat meer kluswerk, maar wellicht daarom juist wel een leuk project! En met het onderstaande stappenplan moet het hoe dan ook goed komen. Kleine toevoeging: zorg er wel voor dat je het hangende plantenrek op een plek hangt die het gewicht kan dragen. Weinig ruimte? Je kunt ook kiezen voor een hangend kruidenrek met slechts één hangende pot per plank. Of geen zin om de cirkels er uit te zagen en boren? Dan kun je de bloempotten natuurlijk ook gewoon op de plankjes zetten. In de wereld van de vegetable gardens zijn er eindeloos veel mogelijkheden.

#5 Weckpot plantenhangers

Last but not least: de verticale kruidentuin in een weckpot! Deze glazen potten zien we steeds vaker in DIY projecten terugkomen en kun je voor van alles gebruiken. Ze worden gebruikt als kapstokken, voor badkamerspullen, voor knutselspullen – dus nu ook voor een verticale moestuin! Het glas versterkt het verse groen van de kruiden waardoor deze nog meer opvallen. Daarnaast kun je ook nog genieten van het stilleven van de plantjes.

Genoeg mogelijkheden voor de verticale tuin! Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben: laat het ons vooral weten. En nieuwe ideeën zijn ook meer dan welkom.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.