Moestuin

Tomaatjes snoepen, verse muntthee maken en je salade opleuken. Moestuinieren kan iedereen!

Moestuin musthaves

Ga aan de slag met jouw eigen kruiden- of groentetuin

Ruim assortiment moestuin spullen

Tijd om jouw eigen moestuin te creëeren? Hoe klein jouw buitenruimte ook is: iedereen kan zijn of haar eigen verlengstuk van de keuken genieten. Hoog tijd dus om je (groene) handen uit de mouwen te steken, de moestuin zaden of moestuin planten goed onder te dompelen en een flinke kruidentuin of groentetuin in een moestuin bak te kweken.

10x populaire items voor moestuinieren

Kweken kan iedereen met deze handige tools

Title
Woodvision minigarden
100 x 100 x 20 cm

€ 16,95

Ferm Living Plant Box
Elho kweekpot Green basics wit
D 17,1 H 15,7 cm


€ 1,69

Nature turfpottrays 5 x 5 x 5 cm 10 trays van 6 stuks
Nature turfpottrays 5 x 5 x 5 cm
10 trays van 6 stuks


€ 5,49

Pokon Bio Moestuin voeding 500 ml
Pokon Bio Moestuin voeding 500 ml


€ 6,49

Inspiratie voor een mooie moestuin

Het kweken van groente en fruit kan iedereen met deze moestuin tips

7X PLANTEN DIE GOED TEGEN ZON & DROOGTE KUNNEN
Een verticale kruidentuin maken?
5 voorbeelden
Groentetuin aanleggen? 7 groene tips
Groentetuin aanleggen? 7 groene tips
11x makkelijke kruiden in de tuin kweken
11x makkelijke kruiden in de tuin kweken

Description for this block. Use this space for describing your block. Any text will do.

Kruiden en groente kweken in eigen (moes)tuin?


Zelf kruiden en groentes kweken in jouw eigen tuintje, dat is pas echt genieten. Een salade met jouw eigen tomaatjes of verse radijsjes: er gaat niets boven de smaak van verse groenten en kruiden. Het kweken van groenten klinkt vaak als een idealistische droom, of blijft vaak op onze to-do’s staan. Maak het kweken van groente is in feite heel eenvoudig en kost ook niet zo veel werk als we vaak denken. Sterker nog: groente kweken in eigen tuin werkt vaak juist heel rustgevend. Een moestuin is een genot om in te werken en zorgt ervoor dat je heerlijk buiten bezig bent. En al helemaal als je voorbereid en met goede tips aan de slag gaat. Benieuwd welke groente het makkelijkst te kweken zijn?

Beginnen met makkelijke moestuin groentes

Als beginner kun je het beste starten met eenvoudige moestuin groentes. Eenvoudige groentes zijn bijvoorbeeld aardappelen, courgettes, erwten, komkommers, paprika’s, pompoenen, prei, radijsjes, sla, tomaten en wortelen. Deze moestuin groentes groeien bijna vanzelf. De vraag is alleen: ga je plantjes planten of zaden zaaien? Uit een zakje zaad komen over het algemeen veel meer plantjes. Mocht je dat niet nodig hebben, dan kun je het beste voor een paar losse planten gaan. Over de ruimte hoef je je nog geen zorgen te maken: je kunt ze tussen bestaande kruidenplanten plaatsen of een eigen mini moestuinbak creëren. Voor nu is het alleen belangrijk om jouw eigen moestuin groentes uit te kiezen.

Moestuinieren begint met een geschikte plek

Mocht je de plantjes of zaden hebben uitgekozen dan kan het moestuinieren van start gaan. Een goede moestuinplek is the key. Een gezond plantenleven begint namelijk met een goede moestuingrond. Plantjes wortelen zich namelijk in de moestuingrond en halen hier een deel van hun voedsel uit. Het andere deel van hun voedsel, koolzuurgas, wordt uit de lucht gehaald – maar dat terzijde. Met behulp van zonlicht wordt het voedsel omgezet in de juiste bouwstoffen. Het is daarom belangrijk om de moestuin op een zonnige plek aan te leggen, het liefst beschermd tegen de wind. Belangrijk bij het moestuinieren is dat je de bodem vooraf goed omspit, zodat je alle wortelonkruiden en ander afval verwijdert. Tijdens het moestuin-proces blijft het belangrijk om een goede kruimstructuur van de grond te behouden: spit niet meer dan noodzakelijk, maar hark en schoffel om de grond luchtig en open te houden. Vergeet niet om de grond met compost te bedekken. Wat betreft de verdere onderhoud is het vrij simpel:

Moestuin onderhouden? Een paar eenvoudige tips
De plantjes zijn geplant of de zaden zijn gezaaid, maar wat dan? Volg de volgende tips voor het onderhoud van de moestuin:

– Gebruik in het voorjaar een moestuinmeststof om de grond bij te voeden;
– Sproei bij droogte, maar niet te vaak (dat maakt de planten lui);
– Verwijder regelmatig onkruid;
– Bestrijd insecten (zonder chemische bestrijdingsmiddelen!)

Kleine moestuin? Geen probleem
Mocht je weinig ruimte ter beschikking hebben, dan kun je voor een kleine moestuin in een moestuinbak of kweekpot gaan. Moestuinieren kan namelijk overal en dus ook in een kleine tuin of op het balkon. Als iets in de volle grond groeit, dan kan dit namelijk net zo goed in potten, kratjes of bloembakken. Reserveer voor de kleine moestuin een tafeltje, hoekje of kast in een beschut, licht en zonnig hoekje. Naast voldoende zon zijn potgrond en genoeg water de belangrijkste voorwaarden voor succes. Voeg daarom af en toe was vloeibare plantenvoeding aan het water toe: planten en kruiden in pot hebben namelijk meer voeding nodig dan planten in vollegrond. Kies voor planten en kruiden die compact genoeg zijn, zoals bijvoorbeeld kerstomatjes en Tinkerbell-minipaprik’s of bieslook, basilicum en tijm.